TEKNOFEST VE SELÇUK BAYRAKTAR

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest 2020 Gaziantep’te gerçekleştirildi. Samsun’dan da 2 proje finale kaldı, bir proje ödül aldı. Festivale 11 proje ile katılan Samsun Sosyal Bilimler Lisesi idarecilerini, öğretmenlerini ve öğrencilerini tebrik ederiz.

OMÜ Mühendislik Fakültesinin elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerinden oluşan Atakuş İHA Takımı, Teknofest’te Döner Kanat İHA kategorisinde “Yerli Yazılım” ödülü kazandı. Onları da tebrik ederiz.

Toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmak istenen bu festival herkes tarafından büyük ilgiyle izlendi ve çok yoğun ilgi gördü.

Selçuk Bayraktar, malum çevreler kabul edemese de ülkenin ekseriyetinin ittifakla itibar ettiği ender bilim insanlardan birisidir. Hatta bütün dünyanın gözü Selçuk Bayraktar’ın üzerindedir.

Selçuk Bayraktar’ın yaptıkları ortadadır ve bu yaptıklarıyla benim gibi herkesin de göğsünü kabartmaktadır. Savunma sanayimizin gelişmesinde ve güçlenmesinde katkısı da ortadadır.

Şimdi de uçan otomobil yapan Selçuk Bayraktar ve ekibi uçan otomobile “Cezeri” ismini vererek bir bakıma robotik bilimin babası kabul edilen El Cezeri’ye vefa gösterip Cezeri’nin kim olduğunu herkesin öğrenmesini sağlamıştır.

Keşke bu çalışmalar ve bu teknolojik üretimler çok erken başlamış olsaydı ama zararın neresinden dönülse kardır. Gençlerimizi “Bilgisayarın başından kaldıramıyoruz.” diye dert yanıyorduk ama bunu olumlu manada değerlendirme imkânını bu gelişmeler sayesinde bulduk.

Şimdi bütün Türkiye’den gençlerimiz yeni keşifler ve yeni icatları ile Teknofest’te görücüye çıkıyorlar. Dereceye girenlerin ödüllendirileceğini biliyoruz. Bu çok güzel ve teşvik edici bir uygulama ama orada bırakılmamalı. Teknofest’te dereceye giremese bile faydalı olma ihtimali olan projeler ilgili kurumlar eliyle değerlendirilmelidir.

Çağımız endüstri 4.0 Çağı ya da Türkçe adıyla 4. Sanayi Devrimi’dir. Artık dünya yazılım ve robot dünyasına doğru dönüşmektedir. O zaman gençlerimizi yazılım yapabilen, robot üreten ve robotu kullanan gençlik olarak yetiştirmek zorundayız. Aksi takdirde 1. Sanayi Devrimi’nden beri kaçırdığımız fırsatları yine kaçıracağız.

Selçuk Bayraktar bu işin bayraktarlığını yapmaktadır ve anladığımız kadarıyla sağlam bir ekibi var.                   Bu ekiplerin sayılarını artırarak her şehirde ve her branşta olabildiğince yeni Selçuk Bayraktarlar yetiştirmek öncelikle devletin görevidir. Bu yaratıcı gençleri üretime katarak önce ithalat bağımlılığından kurtulmamız ondan sonrada ihracatı katlamamız zaruridir.

Umarız yeni ve çok sayıda Selçuk Bayraktarlar yetiştirip ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunabiliriz. Hem de gelecekten ümidini kesen gençlerimize bir ümit kapısı oluşturmuş oluruz.

Bu yazı ilk olarak Hedef Halk Gazetesinde (https://www.hedefhalk.com) yayınlanmıştır.