Bu yazı dizisinde sadece durum tespiti ve öneriler bulunmaktadır. Kaldığımız yerden devam edelim. Sanayi ve istihdamın gelişmesi için devletin uyguladığı teşvik kapsamına giremeyen Samsun, bırakın dışardan yatırımcı çekmeyi Samsun’daki sanayiciyi bile Samsun’da tutamamıştır. Maalesef Samsun’daki yatırımcılara ilave yer tahsisi yapamadığımız için çok ciddi yatırım kayıpları yaşadık.
En son Samsun’un ulusal ve uluslararası bir markası olan KÖYTÜR iflas etti. Yani Samsun olarak bir KÖYTÜR’ümüze bile sahip çıkamıyoruz ve 5000 kişinin ekmek kapısı göz göre göre kapatılıyor ama başka şehirlerde daha kötü durumdaki firmalar devlet tarafından kurtarılabiliyor.
Nihayetinde şirketler devlet denetiminde olan kuruluşlardır. Şirket yöneticilerinin bir art niyeti varsa bunun hesabı sorulabilir ama zaten KÖYTÜR uzun zamandır kayyım tarafından yönetilmekteydi. Yetkililer gidişata göre pekâlâ müdahale edebilirlerdi ama olur mu? İş Samsun’a gelince herkesin kulağı sağır, gözü kör, dili lal olur!
Oysa şuan devlet ya da özel bir girişimci 5000 kişinin direk faydalanacağı bir işletme kurmaya kalksa KÖYTÜRÜ kurtarmak için gerekli kaynağın en az 10 misline ihtiyaç duyacaktır. Öyle ya da böyle bu bir milli servettir ve bu kadar kolay yok olmasına müsaade edilmemelidir.
81 ilimiz Ak Parti döneminde iyi bir sıçrama yaptı. Bir istisnası var oda biz yani Samsun. Maalesef ki bütün şehirler gelişirken, kalkınırken biz her alanda yerimizde saydık.
Aynı dönemde Kayseri Belediye Başkanı olan Özhaseki belediyeyi devrederken bütün alt yapı ve üst yapı sorunlarını bitirmiş ve Türkiye’de elektrik dağıtım şirketleri hep özel teşebbüslerdeyken bir tek istisna Kayseri’de olmuş. O da dağıtım şirketinin P hissesi Kayseri Belediyesindeymiş ve Özhaseki belediye başkanlığını bırakırken belediyenin kasasında para bırakarak gitmiş.
Samsun ise bu süreçte ne alt yapı sorununu çözebildi ne de üst yapı sorununu çözebildi. Bunun yanında giden belediye başkanı 3 Milyar TL’nin üzerinde bir borç yükü bıraktı. Bu yetmezmiş gibi yatırım diye yaptıkları hizmetler randıman vermediği için yat limanı doldurulmak istenirken otogar kavşağı denen kavşakta her gün kazalar yaşanmakta ve şimdi yeniden kavşak yapılması gündemde.
Bir şehrin gelişmişliğini ölçmenin kriterlerinden birisi de kaç sokağına itfaiye aracı girebiliyor oluşudur. Samsunun sokaklardan yarısına itfaiye aracı maalesef giremez durumda. Yani samsun kendi başına büyümüş kocaman bir köy gibi!
Kentsel dönüşüm konusunda da çok geç kalınmış bir şehirdir Samsun. Yeni Belediye Başkanımız çok büyük kentsel dönüşümler başlattı ama zaten bu zamana kadar dönüşüm bitmiş olmalıydı.
Bütünşehir Yasasıyla mahalleye dönüşen köylerimizin yolları da yapılmamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu dönem sonuna kadar bütün köylerin yol ve su sorununu çözeceğini söylemişti. Kırsalda yoğun bir çalışma var. Umarız köy yol yapımları bir an önce biter de hizmet etme sırası şehir merkezlerine gelir…
Bu yazı ilk olarak Hedef Halk Gazetesinde (https://www.hedefhalk.com) yayınlanmıştır.