Kaldığımız yerden devam edelim. Samsun turizm şehri deniyor ve bu alanlarda birkaç çalışma da yapıldı. Bunlar; Ayvacık da Saklı Cennet, Vezirköprü de Şahinkaya Kanyonu, Ondokuz Mayıs da Kuş Cenneti ve Ladik de Akdağ Kayak Merkezi gibiama bütün bunlara rağmen komşu illerle kıyaslanınca Samsun’a gelen yerli ve yabancı turist sayısının bir ehemmiyeti yok.
Sağlık Şehri Samsun: Belki de en önde ve en iyi olduğumuz alandır sağlık alanı. Kamu ve özel sektör yatırımlarısağlık alanında Samsun’u iyi bir noktaya getirmiştir. Birde Şehir Hastanesi açılınca ve SAMÜ Tıp Fakültesi kurulunca Samsun sağlık alanında ciddi bir fark yaratacak ve diğer illere göre belkide bir adım öne çıkacaktır diye düşünüyorum.
Fakat Samsun sağlık turizminde deneredeyse yok mertebesindedir. Bu konuda neden bu kadar yetersiz kaldık anlayamıyorum ama ilgili kuruluşlar biran önce sağlık turizmi konusunda mutlaka çalışma yapıp sağlık turizmini geliştirmeliler. Sadece Karadeniz’e komşu ülkelerden hastalar getirilebilsek çok ciddi bir döviz girdisi olacaktır.
Ovalarımızdan Çarşamba ovasının durumu içler acısı. Çarşamba ovası adeta ormana dönmüş ama maalesef ki sulama sorunu hala çözülememiş. Sulama projesi planlanalı 40 yılı geçmiş. Bu nasıl bir anlayış ki Türkiye’nin en verimli ovalarından birisi olan Çarşamba Ovasının sulama projesini 40 yıldır bitirememişiz?
Samsun planlama bakımından da acayip kötü yönetilmiş bir şehir. Sanayici arsa ararken, azot ve bakırın alanına fuar merkezi, stat ve spor salonu yapıldı ve ekilebilir alanlara da gıda borsası ve lojistik köy yapıldı. Bu yetmezmiş gibi şehri yönetenler sürekli “Şehir sıkıştı, şehri güneye kaydırmalıyız.” dedikleri halde SGK İl Müdürlüğünü ve İl Emniyet Müdürlüğünü sahilin ve trafiğin tabiri caizse tam göbeğine yaptılar.
Oysa fuar merkezi, stat, spor salonu ve kamu binaları dendiği gibi şehrin güneyine yapılsaydı şehir de hem bu kadar trafik sorunu yaşamazdı hemde güzelim sahil gelecek nesiller için korunmuş olurdu ve sanayicimize de bir miktar arsa üretmiş olurduk.
Trafik sorununa kalıcı bir çözüm olması için önce batı çevre yolu yapılmalıdır. Bu yol Ondokuz Mayıs’ın Bafra tarafına doğru ileri bir yerden ana yola bağlanmalıdır ve Çarşamba’dan sonra ana yola bağlanmak şartıyla doğu çevre yolu da mutlaka ve ivedilikle bitirilmelidir. Ondokuz Mayıs ve Çarşamba pas geçilmelidir ki,trafiği yoğun olan o güzergâhlar bir nebze rahatlayabilsin.
Ve 100. Yıl Bulvarı, Baruthane ve Kalkanca’nın altından tünelle İnönü Bulvarı’na bağlanmalıdır bu söylediklerim en geç 8-10 yıl içinde bitirilmelidir. Yoksa trafiğin durumu ortadadır. Böyle devam ederse Samsun trafik konusunda çekilmez bir hal alacaktır.
Otopark sorunu Samsun’un en önemli sorunlarından birisidir ama gecikmeli de olsa şuan çok katlı otopark yapımı için kamulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmaların bir an önce bitirilmesini bekliyoruz.
Bu yazı ilk olarak Hedef Halk Gazetesinde (https://www.hedefhalk.com) yayınlanmıştır.